Home > Inne > Jak należy karmić nioski w przydomowych hodowlach?

Jak należy karmić nioski w przydomowych hodowlach?

żywienie kurPrzydomowa hodowla kur jest polską tradycją. Nie ma chyba w naszym kraju gospodarstwa rolnego, którego właściciele nie hodują przynajmniej kilku kur. Coraz mniej jest gospodarstw, w których kury biegają wolno, w większości z nich są one trzymane w zamkniętym, wydzielonym specjalnie dla nich, obszarze. Wymaga to ich dokarmiania. Czym najlepiej je karmić, jakiej paszy potrzebują?

 

Jaka powinna być karma dla niosek?

Kury te mają specyficzne wymagania pokarmowe. Ze względu na dużą ilość znoszonych jajek ich karma powinna być bogata w składniki mineralne, a szczególnie obfitować w wapń, fosfor i sód. Są to składniki niezbędne do utrzymania prawidłowego stanu stanu kośćca, są potrzebne do budowy skorupki jaja. Inne niezbędne składniki to aminokwasy i witaminy. Źródłem niezbędnych składników pokarmowych mogą być całe ziarna zbóż, śruta zbożowa. Część tej karmy można zastąpić gotową mieszanką paszową dedykowaną specjalnie dla niosek. Gotowe mieszanki paszowe powinny stanowić trzydzieści pięć procent całodziennej dawki żywieniowej. Tak karmione nioski będą znosiły nie tylko dużą ilość jaj, ale będą to także jaja o mocnej skorupce i pięknie wybarwionych żółtkach. W hodowlach przydomowych karmę warto uzupełniać marchwią, jarmużem, buraczkami ćwikłowymi. Warzywa te należy podawać w postaci rozdrobnionej. Kury potrzebują także wody. Zimą musi być ona wstawiana do kurnika, gdyż tylko w nim nie zamarznie.

 

Jak błędy żywieniowe wpływają na jakość jajek?

Niewłaściwe żywienie odbija się na smaku, wielkości i ilości znoszonych jajek. W przypadku karmy zawierającej zbyt małą ilość białka, aminokwasów egzogennych i wody, masa jajek ulega znacznemu zmniejszeniu. Na grubość skorupki negatywnie z kolei wpływa karma uboga w fosfor, wapń i witaminę D. Należy unikać karmienia kur dużą ilością śruty rzepakowej i mączki rybnej. Jajka od tak karmionych niosek mają mało przyjemny zapach, są mało smaczne. Smak polepsza mleko i jego przetwory. Z kolei duża ilość produktów bogatych w karoten (np. rozdrobnionej marchwi i ziaren kukurydzy) znacznie poprawia kolor żółtek. Należy unikać także zbyt dużych ilości bobiku, który negatywnie wpływa na konsystencję jaj.

 

O czym jeszcze warto pamiętać?

Nioski powinny być karmione o stałych porach. Wiosną i jesienią bardzo ważne jest dla nich pożywienie, które są w stanie znaleźć same na wybiegu. Przez cały rok należy zadbać o stały dostęp do świeżej wody, a zimą również o dostęp do piasku i żwirku. Latem warto przygotować suszone zielonki. Wykorzystane zimą nie tylko uzupełnią dawki witamin, ale wpłyną korzystnie na kolor żółtek. Szczególnie cenną rośliną są młode liście pokrzyw. To ich warto ususzyć najwięcej. Oprócz pokrzyw warto ususzyć koniczynę i lucernę.

 

Nioski powinny być karmione tak dobraną paszą, aby dostarczała ona niezbędnych im składników pokarmowych, a jednocześnie wpływała pozytywnie na ilość, wielkość i smak znoszonych przez nich jaj. W przydomowej hodowli możemy je karmić ziemniakami, ziarnami zbóż, rozdrobnionymi warzywami, zimą także przygotowanym latem suszem. Czytaj więcej o karmieniu niosek na klubsuperhodowcy.pl

, ,

Comments are closed.

TOP