Home > Inne > Oscypki

Oscypki

oscypkiRegionalne przysmaki czasami są znane tylko w swoim obszarze i najbliższej okolicy, a niektóre także słyną na cały kraj lup poza jego granice i do nich na pewno należy zaliczyć tradycyjne oscypki, które wyrabia się na Podhalu. Każdy przysmak ma to do siebie, że ma oryginalny smak i tradycyjną recepturę, która w przypadku oscypków musi potwierdzać odpowiedni certyfikat. Posiadanie certyfikatu z jednej strony uprawnia do wyrobu oscypków, jak i z drugiej strony zapewnia, że nasz wyrób jest tym tradycyjnym oscypkiem, ale wcześniej musi on zostać poddany kontroli, której koszt to kilkaset do tysiąca złotych i corocznie musi być on odnawiany, a nasze wyroby sprawdzane. Na pewno jest to kłopotliwe, ale też ochrania potencjalnych klientów przed zakupem nieoryginalnego przysmaku, który nazywany jest podobnie lub na nasze pytanie o oscypki nie otrzymujemy na tyle jasnej odpowiedzi, żeby jednak wiedzieć czy zakupiony ser to oscypek, bo przecież wyrabiane są i sprzedawane także inne rodzaje podobnych przysmaków serowych. Na pewno bardzo charakterystyczny dla oscypków oprócz ich smaku jest też wygląd, który swoim kształtem przypomina wrzeciona o bardzo ozdobnych bokach, gdzie wzory wyglądają, jak wyrzeźbione. Właśnie to sprawia, że chcemy mieć oryginalne oscypki i to zarówno ze względu na ich wygląd zewnętrzny, jak i na wnętrze, które skrywa nieprzeciętny smak, a przecież większość z nas kupuje oscypki właśnie dlatego, że smakują tak inaczej niż ser, który możemy kupić w zwykłym sklepie nabiałowym czy spożywczym. Nie jest to oczywiście przysmak, które jada się na co dzień, ale od czasu do czasu tego rodzaju smak każdemu z nas jest przydatny, bo pozwala docenić zarówno oscypki, jak i to co jemy na co dzień. Jeżeli jakikolwiek smak czy nawet przysmak byłby zjadany na co dzień to szybko przestałby nim być, a to wszystko co jest z nim w jakiś sposób związane straciłoby swój urok. Nie każdy z nas jeździ w góry kilka razy w tygodniu, bo wielu z nas może sobie na to pozwolić raz w roku np. podczas urlopu i wtedy pozwala sobie na próbowanie czy raczej przypominanie sobie kulinarnych smaków regionu czy miasta w jakim się znajduje.

Pobyt nad morzem może nas skłonić do częstszego skosztowania ryby niż, gdy jesteśmy w domu, leżenie na plaży, chociaż w ogóle nie lubimy się opalać koło domu, a pobyt w górach może nas skłonić do większej aktywności fizycznej, a ruch wcale nie musi być tym na wykonywaniu czego spędzamy swój wolny czas. Najczęściej urlop jest takim czasem, gdy sobie pobłażamy, ale też czujemy się zobowiązani do wykonywania tych czynności i próbowania tych potraw, które jedzą inni i mogą to być pierniki, oscypki, ryby czy lody itd.

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.

TOP